Багаття “Курінь” – багаття знайоме всім нам ще з дитинства, тому саме ним відкриватиму серію публікацій про види багать.
Попросіть будь-кого розвести багаття і з високою долею ймовірності ви отримаєте “курінь”, “конус”, або “піраміду”, як його ще часто називають. Це одна з найвідоміших та найрозповсюдженіших конфігурацій багаття. І хоча її використання не завжди виправдане, таку популярність вона отримала зовсім не даремно.

Основна цьому причина – проста, зрозуміла, та головне ефективна, послідовність вкладання палива. Термальним ядром багаття виступає закладка трута. Навколо нього окремим шаром в вертикальній орієнтації з гострим кутом закладаються дрібні гілочки розпалу. Далі навколо неї у вигляді куреня або tipi (teepee) встановлюються основні колоди вашого палива. Такий спосіб організації однаково працює що для дрібного розпалу (“сірників” та “олівців“), так і для колод в кілька дециметрів діаметром.

Вогонь здіймається вверх від розпалу, й завдяки високій контактній площі, швидко отримує доступ до нового палива. Прогораючи колоди перетворюються на жар, який під дією сили тяжіння, спускається до термального ядра. Все, що необхідне для підтримання цього процесу – це вчасно додавати колоди на зовнішні шари багаття, та не забувати про підтримання балансу трикутника вогню.

Полум’я куреня вільно розповсюджується між колодами, й стрімко здіймається вгору. Тепло, що поширюється в усіх напрямках, просушує дрова навколо. Тому багаття “Курінь” – ідеальна конфігурація для спалювання вогких та свіжо спиляних дров. Поки горять центральні шари палива – зовнішні сохнуть. “Курінь” з сухих дров практично не утворює диму.
Висота полум’я в куреня не рідко перевищує висоту закладки палива у 1,5-2 рази, що робить його найкращим вибором для освітлення території табору, чи привернення уваги в темну пору доби. Що правда, надто високого полум’я варто й остерігатися, особливо при змінному напрямку вітру. Тому не раджу наближатися до куреня впритул, розводити його близько до наметів та тентів, та не сушити поряд одяг чи взуття.
При стійкому напрямку вітру подекуди колоди з однієї сторони куреня також прогорають швидше, ніж з іншої. Тому не поодинокі випадки коли багаття “Курінь” завалюється на один бік. В такому випадку полум’я може легко поширюватися поза підготовленим місцем, тож не варто залишати багаття “Курінь” без нагляду. Особливо якщо ваш “Курінь” складено з довгих колод великого діаметра.
Багаття “Курінь” дуже швидко спалює паливо. Саме тому цією конфігурацією я користуюся переважно коли є потреба швидко отримати велику кількість жару. Це зручна початкова конфігурація, що забезпечить вам термальне ядро зі стабільно високою температурою. Надалі це ядро можна використати для викладання інших конфігурацій багаття, передбачених для конкретних потреб: приготування їжі, обігріву, просушування одягу тощо. Таким чином ви використовуєте сильні сторони куреня без необхідності заготовляти надлишкові об’єми деревини.
На жаль, для приготування їжі багаття “Курінь” підходить не найкращим чином. Через бурхливе горіння й високе полум’я наближатися до багаття задля помішування їжі надто гаряче. Та й більша частина тепла направлена рівно вверх разом з полум’ям. Тому невеличкий “Курінь” доцільно використовувати для кип’ятіння води на підвішеному казані з широким дном, ніж для встановлення посуду збоку від багаття. Посуд, розміщений збоку куреня, прогрівається нерівномірно, й лише з одного боку.
Загалом, якщо ви намагаєтесь палити вогкі дрова, або вам необхідна велика кількість жару у стислі терміни, “Курінь” – це ваш варіант. Якщо ж вам потрібне помірне багаття для приготування їжі, обігріву й просушування речей – від куреня краще відмовитися на користь інших видів багаття, про які ми продовжимо розповідати в наших подальших публікаціях.



Залишити відповідь