Смоляк – важливий природний ресурс, що суттєво підвищує ваші шанси на успішне розведення багаття у вологих, вітряних та холодних умовах.
Смоляк – наша назва для природного ресурсу, що згадується в англомовних джерелах як “fatwood”. Дослівний переклад “жирна деревина” в цьому конкретному випадку не такий далекий від істини. Бо смоляк – це ні що інше, як суха деревина, що густо просякнута смолами.
Не так давно серед бушкрафтерів і різноманітних “виживальників” смоляк пережив новий виток інтересу як універсальний засіб розведення багаття за несприятливих умов. Тому деякі виробники навіть почали випускати відповідні комерційні продукти (пруф1, пруф2). Попри це, смоляк далеко не новинка, бо споконвічно видобувається в промислових масштабах і використовується при виробництві спипидарів, каніфолей, різноманітних ефірних олій, та використовується в медичних та косметологічних цілях.
Так, ви звісно можете придбати готовий смоляк, або просякнути будь-яку деревину смолами задля його отримання. Але навіщо витрачати гроші, додаткові час та зусилля коли Природа вже сама зробила всю роботу за вас. Вам досить знайти та зібрати потрібну вам кількість смоляку. Тож про його пошуки та заготівлю й розповідатиму далі.
Аби збільшити ваші шанси знайти смоляк вам знадобиться розуміння всього трьох речей зі списку нижче.
- По-перше, вас цікавлять хвойні породи дерева, у яких найвищий вміст смол. Тож якщо вам потрібен смоляк – варто йти до лісу з домінуванням соснових та ялин.
- По-друге, вам необхідне базове розуміння циркуляції соків по дереву. Поки дерево живе й знаходиться в вертикальній орієнтації, соки рухаються від коренів молодою деревиною вгору до листя. Звідти вони потім спускаються старою деревиною до коренів. Якщо волога та поживні речовини перестають надходити до дерева через ерозію ґрунту, зміну його складу, ушкодження коренів тощо – воно сохне, а циркуляція соків вповільнюється чи припиняється взагалі.
- По-третє, в процес вступає гравітація. Під дією сили тяжіння соки, що вже присутні в гілках та стовбурі, починають в прямому сенсі стікати вниз в напрямку коренів. Рухаючись донизу вони втрачають більшу частину рідкої складової та перетворюються на тягучу смолу. Саме ця смола згодом накопичується в певних місцях, й пронизує собою деревину утворюючи смоляк.
Тому найбагатшими на смоляк будуть основа стовбура та корені, адже саме туди буде стікати найбільша кількість смол якщо дерево досі утримує вертикальну орієнтацію. Саме звідси його видобувають при промисловій заготівлі. Але в такої локалізації є ще й зворотна сторона – трудовитрати та кількість зусиль, необхідних задля видобутку смоляка з коренів.
Тому, задля збереження сил та енергії, я раджу утриматися від видобутку смоляка з коренів у ситуаціях, що пов’язані з виживанням. Як видобувати смоляк з коренів ми ще поговоримо в другій частині цієї публікації. А поки звернімося до раціональніших та енергоощадливіших способів отримати смоляк.
Нагадаю, що в першу чергу нас цікавить стікання смоли під дією гравітації в сухих деревах хвойних порід. Тому увагу треба звертати на наступні місця.
Місця відгалуження гілок від стовбура
Стікання смоли з гілок уповільнюється в цьому місці через направленість волокон деревини у різні сторони. Але, перш ніж щось різати, спершу переконайтеся, що вони дійсно повністю засохли. Якщо такі гілки мають зелене листя – гілка досі жива, тож варто шукати інший варіант.
Також раджу звернути увагу на сухі гілки в нижній частині ялин та сосен, які з часом відпадають самі собою. Вони більше не беруть участі в фотосинтезі, тож дерево відтягує соки з них назад у стовбур в процесі природного росту. Частина смоли досі може залишатися в місці відгалуження таких гілок, а їх втрата не завдасть дереву шкоди.
Повалені дерева
Це найкращі кандидати для пошуків смоляка з ряду причин.

По-перше, це гарантовано мертві дерева, тож можна не перейматися завданою шкодою. В їх гілках відбувалася активна циркуляція соків, яка припинилася в момент падіння.
По-друге, на відміну від сухостою, смола не встигла стікти назад до коренів, а під дією гравітації стікає вертикально вниз. На таких деревах варто в першу чергу обстежувати відгалудження гілок, що відходять вертикально вгору від поваленого стовбура. Саме такий варіант зображено на фото вище.
Вам не обов’язково поталанить з першого разу, проте спилявши кілька гілок на такому стовбурі, ви неодмінно знайдете смоляк різної концентрації (див. фото нижче). Під час пиляння про правильний вибір гілки свідчитеме яскраво виражений смоляний запах. А по завершенні процесу, смоляк буде легко відрізнити за кольором.

Трухлі стовбури
В регіонах з високою вологістю та поблизу узбережжя, деревина, що лежить на поверхні ґрунту швидко просякається водою, починає гнити та трухнути. Якщо ви знаходитесь в такому місці – огляньте основи повалених стовбурів. Трухлу деревину часто можна розібрати голими руками, без використання жодних інструментів. Ближче до осердя та в самому низу знаходитиметься смоляк. Смоли “карамелізують” деревину, через що вона вже не поглинає вологу, тому й не гниє.

Все що вам лишається зробити – це відокремити смоляк від звичайної деревини. Тут вам на допомогу прийдуть ніж чи сокира. Ними ви можете зробити дрібні брусочки, тріску чи навіть стружку. Я віддаю перевагу стружці: вона тонка, а збільшення контактної площі полегшує запалювання від кресала. В цьому можна переконатися на відео нижче.
Я не став обрізати завершальну частину відео навмисне, аби ви могли звернути увагу на реальний час горіння смоляка, та самостійно порівняти його зі звичайною стружкою. Також на відео варто звернути увагу на характерну чорну кіптяву при горінні. Вона й свідчить про високу концентрацію смол в деревині. При спалюванні сухої деревини диму майже не утворюється, при спалюванні вологої деревини – дим білий, а смоляк дає ось такий чорний дим, який добре видно на відео.

Розуміння механізму накопичення смоли, вміння її знаходити та трошки везіння забезпечать вам достатню кількість смоляка вже з пари гілок. З них ви за годину-дві часу зможете скласти цілий пакет смоляка. Такого пакета вам вистачить для розведення кількох десятків багать у вологих умовах. Сам смоляк, подрібнений до стружки, також буде гарним наповненням вашої бляшанки для трута.
У другій частині цієї публікації ми також повернемося до теми заготівлі смоляку з коренів хвойних дерев.




Залишити відповідь