Вода: вступ

Всі ми знаємо, що вода — це основа життя, і що наші тіла на 60-80% складаються саме з неї. Без неї не можлива нормальна робота механізмів кровообігу, теплообміну та інших функцій нашого організму. Важливість води також підтверджує і «правило трійок«, яке каже, що без неї ми можемо прожити не більше 3 днів. Тому вода, її пошуки, збір, очищення, транспортування та зберігання в польових умовах стають критично важливими питаннями для виживання.

Але, перш ніж описувати різноманітні способи й техніки, пов’язані з пошуком, збором та очищенням запасів води, в цьому матеріалі хотів би зупинитися на самій воді, її якості, складі та властивостях.

Вода: вступление - secretsquirrel.com.ua

Живучи в сучасних населених пунктах, ми вже звикли сприймати воду як дане: вона в необмеженій кількості тече з крана, продається в магазинах тощо. ЇЇ навіть не треба нікуди нести самостійно, адже зацікавлені люди з легкістю доставлять вам її додому, на роботу тощо. Вся ця вода вже безпечна для вживання, а деяка навмисне збагачена мінералами, мікроелементами та вітамінами.

Ми настільки звикли до цієї простоти й зручності, що останній раз задумуватися про воду вам доводилося, певно, під час минулого планового її відключення. Лише у такі моменти ми зазвичай усвідомлюємо скільки води ми насправді споживаємо для пиття, приготування їжі, миття посуду, гігієнічних та інших потреб. Лише втративши доступ до необмеженої кількості води, ми насправді цінуємо кожний літр. Але так було не завжди.

У багатьох віддалених куточках світу досі немає нормального забезпечення водою навіть у населених пунктах, а про польові умови й мова не йде. Донедавна для мене лишалося загадкою чому учасники різноманітних експедицій, медичних та гуманітарних місій, рятувальних операцій тощо використовують воду в пляшках, працюючи у віддалених регіонах і зонах стихійних лих. Адже доставляння такої води суттєво ускладнює логістику та підтримку таких операцій. І річ тут навіть не у тім, що всі ці люди не можуть обійтися без своєї улюбленої мінералки, а в тім, що вода з навколишнього середовища вважається потенційно небезпечною. Так, саме небезпечною, і для цього є цілий ряд причин.

Ви справедливо можете зауважити, що регулярно п’єте воду з крана, колонки, колодязя, джерела чи річки неподалік, і ви при цьому здорові й неушкоджені. Воно то так, але ключові слова тут — це «регулярно» та «неподалік». А вода вона всюди різна: десь ґрунтова, десь льодовикова, десь тала, а десь і зовсім стічна. Те, що ваш організм адаптувався до регулярного вживання води у вашій місцевості, ще не означає, що він так само пристосований до води з інших місць з відмінним мінеральним та бактеріологічним складом. Саме тому будь-яка вода з навколишнього середовища на суттєвій відстані від вашо місця проживання може нести для вас потенційну загрозу. І ось лише кілька її джерел.

Фекалії

Як не дивно, але фекалії — це найрозповсюдженіший забрудник води у світі. В давнину, коли більша частина людських відходів скидалася у річки без будь-якого очищення, саме вони ставали причиною поширених сплесків кишкових захворювань типу холери. Зараз, коли відходи проходять попередню обробку на очисних станціях, ця проблема менш актуальна.

Але не варто забувати про неї навіть далеко від цивілізації. Актуальною ця проблема буде у низинах та гірських районах, де великі площі використовуються як пасовища для худоби та ведення сільського господарства, де фекалії часто використовуються як добрива. Фрагменти фекалій та хвороботворні збудники можуть просочуватися та розповсюджуватися ґрунтовими водами далеко від місць первинного потрапляння.

Чим вище ви знаходитесь відносно рівня пасовищ та полів — тим менша ймовірність натрапити на фекалії в воді. Тому збирати питну воду нижче за течією від полів, пасовищ та населених пунктів — не найкраща ідея, особливо якщо ви не використовуєте фільтрування чи кип’ятіння для очищення води. Гірські джерела та дощова вода не містять фекалій, але можуть мати інші забрудники, про які нижче.

Метали

Цей забрудник води став актуальним переважно через діяльність людини, і не останню роль у цьому зіграли викиди промисловості, неправильна утилізація твердих відходів, електроніка, батарейки та ржавіння техніки та будівель. Разом з опадами метали проникають у ґрунт та ґрунтові води. Розміри часточок металів суттєво відрізняються і можуть складати 0,1 — 10 мікронів залежно від типу металу.

Метали з води у польових умовах можуть стати проблемою лише при великих концентраціях, і небезпечні у довготривалій перспективі при певному накопиченні. Чи можна нехтувати цією проблемою — вирішуйте самостійно.

Найпростіші

Якою б прозорою та чистою вода не була б на вигляд — вона все одно потенційно небезпечна, оскільки слугує середовищем життя для різноманітних мікроорганізмів. Так, найпростіші та одноклітинні — це, певно, найбільші їх представники, але хай це не вводить вас в оману, оскільки їх розміри складають порядку 5 мікронів. Це куди менше чим ви можете бачити, а присутність мікроскопів в польових умовах малоймовірна. Найбільш розповсюджені у воді представники найпростіших — лямблії (Giardia) та криптоспоридії (Cryptosporidium). Води достатньо великі й затримуються мембранами сучасних фільтрів для очищення води.

Бактерії

Разом із найпростішими у воді в великій кількості знаходяться і бактерії. Їх типові представники — кишкові палички (Escherichia coli чи E.coli) та сальмонели (Salmonella) досягають розмірів всього 0,2 — 0,5 мікронів. І хоча більшість кишкових паличок вважаються безпечними і складають частину корисної мікрофлори кишківника, токсини деяких штамів (наприклад O157:H7) кишкової палички небезпечні, і можуть ставати причиною серйозних ускладнень аж до летальних.

Віруси

Куди гірше справа із вірусами. І головна причина цього — їх мікроскопічні розміри, що складають близько 0,004 мікрона. Такі розміри дозволяють їм проникати крізь пори більшості мембранних фільтрів, які сьогодні складають близько 0,2 — 0,1 мікрона. З цієї причини вважати, що ваш фільтр гарантовано втримає віруси, я б не радив.

Заведено вважати, що більшість вірусів не можуть довго жити в навколишньому середовищі поза тілом носія. Водночас вірус гепатиту А, наприклад, має виняткову резистентність — він стійкий до високої температури, кислот, жиророзчинникам, дезінфекційних засобів включаючи хлор, переносить низькі температури. При кімнатній температурі він живе до кількох тижнів, при 60 °C — частково втрачає інфекційність через 4-12 годин, при 85 °C – повністю, і то лише через кілька хвилин. Як бачите, із ними, загалом, може впоратися лише кип’ятіння.

Пестициди\гербіциди

Ще одна напасть сучасного людства, що присутня і у воді також. Деякі із цих сполук навмисне створюються настільки дрібними (до 0,001 мікронів), аби виконувати функції із боротьби зі шкідниками: тваринами, комахами, хвороботворними грибками, мікроорганізмами, вірусами тощо. Через такі малі розміри ці сполуки важко відділити від продукту після їх застосування. Те саме стосується і води, в яку вони потрапляють через опади та ґрунтові води, оскільки вільно проходять крізь мембрани сучасних фільтрів для очищення води. На жаль, не розкладаються вони й кип’ятінням, через типово високі точки плавлення. Як і у випадку з металами, їх вплив має накопичувальний та пролонгований характер, та багато у чому залежить від концентрації. Пестициди чи гербіциди — ще один вид забрудника, нерозривно пов’язаний з сільськогосподарськими територіями, полями та пасовищами, де їх концентрації будуть значно вищими.

Як бачите, не обов’язково бути хіміком чи мікробіологом, аби усвідомлювати з якими забрудниками вам доведеться зіштовхнутися при зборі води у польових умовах. Вода, що механічно очищена від мулу та водоростей, буде здаватися чистішою і смачнішою. Але це не означає, що при цьому вона буде настільки ж безпечною, і, сподіваюся, аргументів вище вистачило для того, аби й ви сприймали будь-яку воду з навколишнього середовища потенційно небезпечною.

Я абсолютно не намагаюся вас лякати, чи прищеплювати вам нездорову фобію щодо якості води. Але проявляти обачність і обережність при виборі джерела, зборі й обробці води з нього явно варто. При цьому майже будь-яку воду можна зробити безпечною для вживання, питання лише у наявних засобах, силах та часі, які ви можете для цього виділити. Як цього досягнути ми надалі будемо розповідати в статтях рубрики «Вода».

MAD

Однажды MAD устал собирать полезную информацию о туризме, выживании и снаряжении в блокноты, записывать цитаты на бумажках, добавлять закладки в сети, и откладывать полезные статьи на потом ... Вот тогда он и решил запустить SECRET SQUIRREL, на страницах которого Вы сейчас находитесь. Что из этого получилось - судить Вам

Читайте также: